آرامش نسبي در بازار ارز
بورس تهران در مرز ۶ رقمي
ساعات انتهايي روز دوشنبه (بين ۱۰ تا ۱۲ شب): اگرچه معاملهگران دلار دوشنبه شب در تالارهاي مجازي برداشت روشني از صحبتهاي رئيسجمهوري نداشتند، با تصور آنكه ممكن است روز سهشنبه عرضه بازارساز گستردهتر شود، در لاك دفاعي قرار گرفتند. اين موضوع موجب شد كه قيمت دلار در معاملات پشت خطي كمي افت كند. در اين ميان، عده ديگري از معاملهگران ترجيح دادند تا آغاز روز سهشنبه صبر كنند و با مشاهده واقعيتهاي بازار موقعيت خريد و فروش خود را تعيين كنند.
نيمه اول روز (ساعت ۱۱ تا ۱۲ ظهر دوشنبه): تصور معاملهگران مبني بر احتمال افزايش عرضه ارز موجب شد كه قيمت دلار در ابتداي روز با قيمت ۴ هزار و ۶۱۵ تومان معاملات خود را آغاز كند. اين قيمت ۴۰تومان از نرخ بسته شده روز دوشنبه كمتر بود. در معاملات امروزي در اين ساعت قيمت زير كانال ۴ هزار و ۶۰۰ تومان معامله ميشد. همزمان قيمت حواله درهم در محدوده هزار و ۲۶۰ و با قيمت هزار و ۲۶۳ تومان آغاز به كار كرد كه كاهش معناداري نسبت به روز دوشنبه داشت. در شرايطي كه با اين شروع عده زيادي در انتظار افت بيشتر قيمتها بودند، ورود برخي تقاضاها زمينه رشد قيمت را فراهم كرد. حتي تا ساعت ۱۲ ظهر قيمت تا ۴ هزار و ۶۶۵ تومان نيز بالا رفت. پس از رسيدن به اين سطح، شاخص ارزي در مسير متفاوتي قرار گرفت.
نيمه دوم روز (ساعت ۱۲ تا ۴ بعدازظهر): در نيمه دوم بازار، نرخ حواله درهم و دلار در ابتدا برخلاف روند يكديگر حركت كردند. در يكسو قيمت دلار از سقف ۴ هزار و ۶۶۵ تومان عقبنشيني كرد و تا ساعت يك بعدازظهر به قيمت ۴ هزار و ۶۳۰ تومان رسيد. اين در حالي بود كه قيمت حواله درهم در اين بازه زماني افزايش بيشتري را تجربه كرد و تا قيمت هزار و ۲۷۳ تومان رشد كرد. رشد درهم ميتوانست ترمز كاهش قيمت دلار را بكشد، ولي از ساعت يك بعدازظهر درهم نيز راه كاهشي را در پيش گرفت تا شدت افت دلار تندتر شود و قيمت اين ارز حدود ساعت ۲ بعدازظهر از كانال ۴هزار و ۶۰۰ تومان خارج شود. از ساعت ۲ تا ۴ بعدازظهر دامنه نوسانات دلار محدودتر شد و قيمت در مرز ۴ هزار و ۶۰۰ تومان چند نوسان رفت و برگشتي را انجام داد. در واقع قيمت در مرز ۴ هزار و ۶۰۰ تومان مقاومت ميكرد و در نهايت نيز ساعت ۴ بعدازظهر توانست بالاي اين مرز و با قيمت ۴ هزار و ۶۰۵ تومان به كار خود پايان دهد. اين در حالي بود كه در مقاطعي حتي تا قيمت ۴ هزار و ۵۸۰ تومان نيز بالا رفت.
۳ نشانه متفاوت در بازار ارز
روز گذشته، نشانههاي متفاوتي در بازار ارز وجود داشت كه برجستگي هر كدام ميتوانست قيمت را تحتتاثير قرار بدهد. اولين نشانه خبر از كاهش ميداد و آن افزايش بيشتر عرضه بازارساز بود. به گفته فعالان، روز سهشنبه از ميانه روز قيمت دلار در بازار داخلي در مسير كاهشي قرار گرفت، حال آنكه نرخ حواله درهم در مسير افزايشي قرار داشت. به گفته يكي از بازيگران بازار، توجه به اين نكته بسيار حائز اهميت بود؛ چراكه بهندرت پيش ميآيد اين دو نرخ در جهت مخالف يكديگر حركت كنند؛ با اين حال، اين نشانه را ميتوان اين گونه تفسير كرد كه عرضه ارز و سطح مداخله بازارساز به اندازهاي بالا رفته بود كه اثر درهمي را نيز خنثي ميكرد. حتي در اين ساعات تقاضاهاي جديدي نيز وارد بازار شد ولي تاب عرضه بازارساز را نداشت. به گفته يكي از بازيگران ارزي، روز سهشنبه صرافيهاي مجاز ميتوانستند با قيمت ۴ هزار و ۵۴۳ تومان از صرافيهاي بانكي اعلام شده اقدام به خريد كنند و همين عرضه بود كه به ميان ميدان رو به روي پاساژ افشار ميآمد و قيمت را تحت فشار قرار ميداد.
نشانه دومي كه در بازار وجود داشت و از افت بيشتر قيمت دلار جلوگيري كرد، ورود تقاضاهاي جديد به بازار بود؛ مشاهدات ميداني حاكي از آن بود كه افراد جديدي در بازار با لهجههاي متفاوتي حضور يافته بودند. يكي از اين افراد، هر گونه تقاضاي فروشي را پاسخ ميداد و بيشتر فروشندگان به او مراجعه ميكردند. بهنظر نميرسيد، اين فرد قصد داشته باشد دلار خريداري شده را بازگرداند. چنين خريدهايي در ابتداي روز قيمتها را بالا برد ولي نتوانست روند كاهشي را تغيير دهد. با اين حال، در صورت ادامه چنين خريدهايي در صورتي كه سطح عرضه تغيير كند، احتمال افزايش قيمت وجود خواهد داشت.نشانه سومي كه تفسيرهاي متفاوتي را در بازار به همراه داشت، كاهش فاصله نرخ خريد و فروش دلار در معاملات نقدي و فردايي بود. در واقع در حالي اين فاصله در روزهاي گذشته به بالاي ۵۰ يا حتي ۱۰۰ تومان رسيده بود، اين اختلاف در روز سهشنبه به حدود ۱۰ تا ۲۰ تومان رسيد. بهعنوان مثال، زماني كه قيمت دلار به ۴ هزار و ۶۰۰ تومان رسيد، نرخ اين ارز در معاملات فردايي در ميانه محدوده ۴ هزار و ۵۸۰ تومان قرار داشت. برخي كاهش اين فاصله را به فال نيك گرفتند.آنها اعتقاد داشتند كه اين كاهش فاصله نشاندهنده برگشت ثبات قيمتي به بازار است. در واقع، معاملهگران فردايي به قيمتهاي جديد بازار اعتماد كردهاند؛ بنابراين در نزديكي سطح قيمتهاي نقدي اقدام به خريد ميكنند؛ اين در حالي بود كه دسته ديگري باور داشتند، ممكن است فرداييها باور داشته باشند، قيمت دلار در كف خود قرار گرفته است.
اظهارنظرهاي رسمي در مورد دلار
روز گذشته، رئيسكل بانك مركزي اعلام كرد، افزايش قيمت ارز در هفتههاي اخير، ارتباطي با سياست تكنرخي كردن ارز ندارد.به گزارش خبرگزاري صداوسيما، وليالله سيف اعلام كرد: براي عملياتي شدن يكسانسازي نرخ ارز، ما نياز به اطمينان از وجود كانالهاي بانكي كافي داريم؛ درحاليكه الان وضع كانالهاي بانكي مطلوب نيست و يكي از پيش نيازهاي اين امر، افزايش سرعت در اتصال شبكه بانكي ايران به شبكههاي بانكي بينالمللي و پذيرش استانداردهاي بانكي بينالمللي است.
وي در بخش ديگري از صحبتهاي خود، درباره روند حركتي نرخ ارز گفت: پيشبيني ما اين است كه با توجه به سياستها و اقدامات بانك مركزي در روزهاي اخير و كاهش التهابات جامعه اين روند، كاهشي خواهد شد و به تعادل ماههاي گذشته باز خواهد گشت. وي افزود: روند ۴ تا ۵ سال گذشته همين بوده كه نرخ ارز در دو ماه آذر و دي افزايش يافته و در اسفند متعادل ميشود و مردم بايد توجه كنند كه كسي نميتواند از سرمايهگذاري در بازار ارز سود ببرد و سود سپردهگذاري در نظام بانكي ما از درگير كردن منابع مالي در بازار ارز بيشتر است. رئيسكل بانك مركزي همچنين در رابطه با احتمال اخلال نقش پتروشيميها در بازار ارز نيز گفت: پتروشيميها با بانكمركزي هماهنگ هستند و ارز خود را به شبكه صرافيهاي مجاز بانك مركزي تحويل ميدهند، اما بايد بدانند هرگونه عدول از مقررات نظام بانكي موجب برخورد قانوني بخش نظارتي بانك مركزي ميشود.
در كنار اين، روز گذشته، سخنگوي دولت نيز با تاكيد بر اينكه دولت از افزايش قيمت ارز به هيچ عنوان نفعي نميبرد، گفت: براي دولت منافع ملي و اقتصاد كشور از همه موارد مهم تر است و بانكمركزي مساله افزايش نرخ ارز را پيگيري ميكند. به گزارش «ايرنا» محمدباقر نوبخت، عنوان كرد، اگر نرخ ارز در درازمدت بالا بماند، تورم ايجاد ميكند در صورتي كه يكي از اهداف دولت كاهش نرخ تورم است. وي توضيح داد: برخي افراد اندوختهاي دارند و بيميل نيستند، دلار افزايش يابد، ولي افزايش نرخ ارز حبابي است و ما نگران هستيم كه اين افراد متضرر شوند. وي تصريح كرد: دير يا زود با سياستهاي بانك مركزي و دولت نوسانات غيرمنطقي و هيجاني فروكش خواهد كرد.